20. 02. 2017.

IN2 pokrenuo blockchain projekt

Drugi Fintech Meetup održan 16.2. u zagrebačkom coworking prostoru HUB385 privukao je 40-ak sudionika zainteresiranih za tehnologiju u financijskom sektoru, a jedan od panelista bio je Ivan Glavaš iz IN2 koji je najviše govorio o primjeni blockchain tehnologije.

Riječ je o tehnologiji koja je originalno osmišljena za potrebe virtualne valute Bitcoin, a glavne karakteristike su joj mogućnost sigurnog i transparentnog načina praćenja vlasništva, povećanje brzine transakcija i smanjenje rizika od prijevara. Mogućnost njezinog korištenja danas nije ograničena samo na financijski sektor, već i na druga područja koja mogu iskoristiti njezine prednosti.

U skladu s time razvija se i IN2-ov projekt radnog naziva Blockchain, koji funkcionira kao interni startup nastao na inicijativu braće Ivana i Tomislava Glavaša. Ideja koja se krije iza projekta je razvoj ekspertize primjene blockchain tehnologije u različitim poslovnim segmentima. Primjerice, zemljišne knjige u Hondurasu i američkoj saveznoj državi Georgiji koriste blockchain tehnologiju, a za očekivati je da će taj primjer slijediti i druge države. Prednost blockchaina u tom slučaju je u tome što su svi podaci o vlasnicima zemljišta javni, a ne mora postojati posebni ured koji vodi te podatke, s obzirom da se nitko ne može upisati na česticu bez tajnog ključa koji posjeduje vlasnik.

Ovaj projekt je tek dio novih brzorastućih područja poput programa bespilotnih letjelica, napredne analitike, softverskih rješenja za serijalizaciju, Internet of Things platforme i drugih koji su odnedavno objedinjeni unutar Sektora za digitalno poslovanje IN2,

"Ono što je privuklo IN2 u ovaj projekt jest potencijal uštede vremena i troškova bez velikog ulaganja u infrastrukturu. Očekujem da će blockchain tehnologija utjecati na brojne industrije te vjerujem kako ćemo ranim ulaskom u to područje ostvariti prednost nad konkurencijom." – rekla je Sanja Svilokos, izvršna direktorica Sektora za digitalno poslovanje IN2.