22. 03. 2017.

Predstavljen ePodnesak

Pilot projekt ePodnesak, zajednički projekt softverskih tvrtki Igea i IN2, predstavljen je danas na Prekršajnom sudu u Varaždinu.

ePodnesak uključuje daljnje provođenje digitalizacije unutar pravosudnog sustava s ciljem rasterećenja sudova od dijela administracijskih poslova uz bolje povezivanje Ministarstva pravosuđa i Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno prekršajnih sudova i policije. Ovim pilot projektom omogućuje se Ministarstvu unutarnjih poslova elektroničko podnošenje inicijalnih akata kojima ono pokreće prekršajni postupak prema prekršajnim sudovima. Konkretno, riječ je o optužnom prijedlogu, prigovoru protiv obveznog prekršajnog naloga, prigovoru protiv prekršajnog naloga te izjavi za donošenje odluke o prekršaju na temelju sporazuma.

Dostava predmeta između policije i sudova digitalnim putem rezultirala bi i značajnim uštedama, s obzirom da policija godišnje dostavlja oko 115.000 predmeta u papirnatom obliku. Po završetku pilot projekta u planu je uvođenje ePodneska na sve prekršajne sudove i policijske uprave u Republici Hrvatskoj.