26. 04. 2017.

Predstavljen projekt razmjene elektroničkih računa

Projekt razmjene elektroničkih računa između gospodarskih subjekata i javne administracije "Croatian e-invoicing B2A Exchange Project" predstavljen je prošlog tjedna u zagrebačkom coworking prostoru HUB385.

S obzirom da je stvaranje digitalnog tržišta jedan od prioriteta Europske komisije, projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije temeljem programa Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF). Interes društva u uvođenju digitalnih računa prvenstveno je u značajnim uštedama u vremenu i novcu, a u primjerima njihove razmjene između gospodarskih subjekata i javne administracije to podrazumijeva eliminiranje troška poštarine i smanjenja troškova pripreme, ispisa i kuvertiranja računa.

Događaj je započeo uvodnim govorom pomoćnice ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta mr.sc. Ivane Soić, a nastavio se panel diskusijom i prezentacijom u kojoj su sudjelovali partneri projekta: FINA, Grad Pula, HEP, mStart i IN2. IN2 je u projektu sudjelovao kao sistem integrator u razmjeni e-računa, a zamjenik direktorice Sektora za digitalno poslovanje Davor Vinčić detaljnije je predstavio ulogu tvrtke u projektu, koja je u pilot fazi obuhvaćala povezivanje Kliničke bolnice Dubrava, Opće bolnice Varaždin i Opće bolnice Šibensko-kninske županije u sustav te primanje digitalnih računa, za sada onih koje šalju Fina, HEP i Velpro.