29. 11. 2016.

Završen IPA projekt - implementiran BI sustav u Hanfi

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) izvješćuje kako je 29. studenog 2016. u Zagrebu održan promotivni događaj povodom završetka projekta „Unaprjeđenje IT infrastrukture Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga kroz implementaciju sustava poslovne inteligencije“.

Općeniti cilj projekta bio je unapređenje učinkovitosti nadzora na području financijskih usluga nebankarskog sektora u Republici Hrvatskoj u skladu sa svrhom Europskog sustava nadzora financijskog tržišta (EFSF). Projekt se financirao iz programa Europske unije IPA 2012 (IPA - Pomoć u tranziciji i jačanju institucija) te manjim dijelom iz sredstava Hanfe. Instrument pretpristupne pomoći (IPA) predstavlja integrirani instrument pomoći u pretpristupnom razdoblju. Ukupan iznos ugovora unutar projekta bio je 150.400 EUR, od čega je udio EU sredstava financiranja 135.360 EUR.

Pozdravne govore na otvaranju promotivnog događaja održali su g. Petar-Pierre Matek, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga i g. Ante Mandić, predsjednik Uprave tvrtke IN2 d.o.o. koja je provodila projekt. G. Matek je u svom obraćanju naglasio važnost ovog projekta za unaprjeđenje učinkovitosti nadzora Hanfe i izvješćivanja prema europskim nadzornim tijelima (ESMA- Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržište kapitala i EIOPA- Europsko nadzorno tijelo za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje). G. Mandić zahvalio se svima koji su sudjelovali u projektu i istaknuo zadovoljstvo zbog još jednog projekta koji je unaprijedio funkcioniranje hrvatskih institucija novcem Europske unije.

O značaju projekta za Hanfu kao korisnika i IN2 d.o.o. govorili su g. Mario Radaković, zamjenik predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga i voditelj programa PHARE, IPA (Komponenta I) i prijelaznog instrumenta u Republici Hrvatskoj iz Hanfe i g. Miroslav Ostroški, izvršni direktor Financijskog sektora IN2, a zajednički projektni tim Hanfe i IN2 se osvrnuo na provođenje i rezultate projekta. Naglašeno je kako je posebna važnost projekta u tome što je unaprjeđen sustav ranog upozoravanja i olakšan postupak kontinuiranog nadziranja i upravljanja sistemskim rizikom cijelog tržišta nebankarskog sektora.

Sadržaj ovog priopćenja je isključiva odgovornost korisnika projekta i ne predstavlja nužno stav Europske unije.