02. 01. 2020.

Katarina Šiber Makar interview: What was 2019 like and what do we expect from 2020?

Ova godina za nas je bila godina rasta, razvoja, ulaska u nove segmente i izazova kojima smo se uspješno prilagodili, ističe za ICTbusiness.info Katarina Šiber Makar predsjednica Uprave IN2 grupe i dodaje kako su se na tržištu pojavili s nekim novim, inovativnim proizvodima i projektima što im je u konačnici donijelo i nastavak rastućih pozitivnih financijskih rezultata.

Translation is in progress and will be available soon

Kakva je za vas bila 2019. godina, koji su bili ključni projekti?

Zadržali smo i proširili kvalitetnu strukturu klijenata kako u regiji tako i na dalekim tržištima. Nedavno smo završili projekt e-Okolje za Agenciju za okoliš Republike Slovenije, platformu koja omogućuje digitalizaciju postupaka izdavanja okolišnih dozvola te je temelj za sve buduće nadogradnje nacionalnog informacijskog sustava za zaštitu okoliša i prirode u Sloveniji. U Saudijskoj Arabiji i JI Aziji smo dali velik doprinos informatizaciji zdravstvenog sustava uvođenjem bolničkih informacijskih sustava u tamošnje ustanove. U Makedoniji smo implementirali rješenje INvest2 za mirovinske fondove najvećeg regionalnog osiguravatelja Triglav. Time IN2 i dalje zadržava 100% market sharea na tom tržišnom segmentu uz veliki broj implementacija upravljanja financijskom imovinom u regiji.

Na hrvatskom tržištu prepoznati smo u rješenjima za digitalizaciju javne uprave i javnih servisa. Ponosni smo na rješenja poput portala GeoHrvatska s Državnom geodetskom upravom, koji omogućuje da svi građani jednostavno i intuitivno pronađu, razumiju i koriste prostorne podatke, spajanja pilot bolnica u projektu Centralnog mjesta za zaprimanje, distribuciju i praćenje lagera cjepiva Republike Hrvatske (eCEZDLIH) i Centralnog e-Cijepnog kartona (eCIJEPIH) na centralno programsko rješenje kako bi se omogućila međusobna razmjena informacija o cijepljenju. Naša implementacija Sustava digitalnih geodetskih elaborata (SDGE) za Državnu geodetsku upravu nedavno je dobila i posebnu povelju PMI Hrvatske za značajan doprinos u digitalizaciji poslovanja tijela državne i lokalne uprave i samouprave, a istaknula bih i implementaciju Sustava katastra infrastrukture koji će na državnoj razini obuhvatiti više stotina tisuća kilometara različitih vodova koje posjeduju upravitelji infrastrukture RH. Ova rješenja su daljnji korak u realizaciji digitalizacije javne uprave i servisa građana s ciljem poboljšanja uvjeta i kvalitete života.

Kompleksan i izazovan projekt po kojemu ćemo također pamtiti ovu godinu je „Digitalna komora“ koja obuhvaća izgradnju i implementaciju integralnog informacijskog sustava Hrvatske gospodarske komore.

Sastoji se od web-portala u okviru kojeg HGK pruža svojim članicama uvid u niz financijskih informacija i pokazatelja poslovanja, omogućava članicama korištenje različitih financijskih alata (kalkulator plaća, kalkulator kredita, poslovni plan i slično), daje personalizirani uvid u zakonodavstvo i aktualne propise te podržava digitalni komunikacijski kanal između članica HGK i ostalih korisnika Digitalne komore te s druge strane, udruženja, zajednica, radnih tijela, sektora i službi Hrvatske gospodarske komore.

Među značajnijim projektima ove godine je i razvoj programskog rješenja najveće i najažurnije baze poslovnih informacija info.BIZ, servisa koji je pokrenula Financijska agencija (Fina).

Posebno smo ponosni i na IN2Water, rješenje za kontrolu gubitaka u vodoopskrbi, nedavno nagrađeno priznanjem Žuti okvir National Geographica. Javnosti je jako zanimljiva i Eko karta, platforma je na kojoj je na jednom mjestu moguće pratiti niz okolišnih podataka kao što su kvaliteta zraka, vode, tla, razina peludi te niz meteoroloških parametara.

Osim novih poslovnih i tehnoloških rješenja za klijente, fokusirani smo i na naše zaposlenike kao i naš doprinos društveno odgovornom poslovanju.

Primjerice, internim inicijativama potičemo ljude na zdraviji i aktivniji život, zaštitu okoliša, uspostavili smo sustav internog nagrađivanja uspjeha pojedinaca i timova, uveli niz poticajnih financijskih mjera u sklopu paketa neoporezivih davanja te omogućili našim zaposlenicima još ugodnije radno okruženje.

Što očekujete od 2020. godine u usporedbi s ovom godinom?

Digitalizacija je riječ koja se u idućoj godini više neće moći izbjegavati, jednostavno, preduvjet svih odluka i planova koje će organizacije donositi u novoj godini je uspostavljanje novih ili unaprjeđivanje postojećih sustava poslovanja. Ona su neophodna za razvoj, inovacije, učinkovitost i racionalnost upravljanja svakom vrstom poslovanja. Hrvatska se po tome ne razlikuje previše od trendova koji se javljaju u Europi i svijetu; sve je više poslovnih subjekata koji tehnologije koriste ne samo za upravljanje već i za osiguravanje vlastite prisutnosti na brojnim tržištima. U 2020. godini očekujemo da će se još više korisnika i klijenata odlučiti na modernizaciju informatičke infrastrukture i primjenu pametnih rješenja koja mogu podići kvalitetu njihovog poslovanja.

Mi u IN2 ćemo i dalje nastaviti s našim zaokruženim pristupom ponude rješenja u velikim i složenim organizacijama, te strategijom razvoja i nadogradnje naših rješenja. U tom smislu nema nekih promjena, idemo smjerom razvoja i rasta koji za nas i naše korisnike nosi najveću i dugoročnu vrijednost. Vjerujem da smo još uvijek među rijetkim tvrtkama koje klijentima mogu ponuditi integrirani i individualizirani pristup rješavanju njihovih IT potreba. Uz tehnologiju i softver pružamo iskustvo i stručnost poslovnih konzultanata, analitičara i voditelja proizvoda koji osiguravaju i nadogradnju i održavanje, dakle, cjelovitu uslugu s procesno-poslovne i tehnološke strane. Veselimo se novim projektima i završetku nekih velikih na kojima sada radimo, a bit će finalizirani tijekom 2020.

Izvor: https://www.ictbusiness.info/poslovna-rjesenja/novi-veliki-projekti-in2-u-2019-godini

Our websites use cookies to give you the best user experience possible. Please read our Privacy policy for more details. By browsing the website you agree to the Terms of use.