28. 05. 2021.

Članica IN2 grupe, tvrtka IGEA, je za Državnu geodetsku upravu redizajnirala Sustav digitalnih geodetskih elaborata (SDGE)

Novi dizajn Sustava digitalnih geodetskih elaborata pratile su i nadogradnje funkcionalnosti specifičnih poslovnih procesa u izradi geodetskih elaborata.

SDGE je u upotrebi od rujna 2018. godine, a s današnjim danom u sustavu je registrirano 2786 korisnika.

Taj podatak, kao i podatak da se trenutno uz podršku SDGE-a u Republici Hrvatskoj izrađuje više od 80% svih geodetskih elaborata, pokazuju da je sustav nakon nepune tri godine korištenja ispunio očekivanja, kako Državne geodetske uprave, tako i geodetske zajednice u cjelini.

Novi redizajnirani sustav korisnicima pruža nove dodatne mogućnosti te se sada na jednostavan i intuitivan način mogu saznati osnovni statistički podaci iz sustava. Korištenjem redizajniranog i unaprijeđenog GIS preglednika mogu se izvršiti brze pretrage i pretrage po grupama katastarskih čestica digitalnog katastarskog plana te podataka registra prostornih jedinica kao i dohvat atributnih podataka (npr. knjižnih podataka o katastarskim česticama po stanju u katastarskom operatu ili zemljišnoj knjizi).

Uvedena je i mogućnost odabira rasterskih podloga skeniranih katastarskih planova (SKP), sada je dostupan i digitalni ortofoto 1968, ali i ostale raspoložive podloge: Digitalni ortofoto 2011, Digitalni ortofoto 2014/16, Digitalni ortofoto 2017/18, Hrvatska osnovna karta (HOK 1:5000), Topografska karta (TK 1:25000, TK 1:100000, TK 1:200000).

Sva unaprjeđenja i sami redizajn sustava zasigurno će olakšati rad i biti vrijedan alat za cijelu stručnu geodetsku zajednicu, a redizajn naslovne stranice sa modernim i informativnim sadržajem koji je javno dostupan i izvan stručne zajednice, daje Sustavu digitalnih geodetskih elaborata značaj koji zaslužuje. 

IGEA će i dalje nastaviti razvijati složene GIS sustave i graditi programskih rješenja za digitalnu transformaciju prema zahtjevima korisnika.

Saznajte više o IGEA rješenjima

Naše web stranice koriste kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naša Pravila privatnosti. Pregledavanjem web stranice slažete se s uvjetima korištenja.