14. 06. 2019.

Digitalizacija gradova kroz suradnju s organizacijama civilnoga društva

IN2 sudjelovao na drugoj cITy UPGRADE konferenciji u organizaciji Udruge gradova. Događanje je to koje okuplja one koji aktivno sudjeluju u tehnološkom razvoju lokalne zajednice i žele odgovore i rješenja za izazove s kojima se susreću.

Vijećnica grada Krka okupila je 7. lipnja Smart City entuzijaste, tehnološke stručnjake i predstavnike državnih tijela te gradske uprave. Razgovaralo se o strateškom pristupu razvoja pametnih gradova i što za gradove znači razvoj digitalnog društva, povezivanju državnih i lokalnih razvojnih planova, te aktualnostima u razvoju dvije povezane ključne komunikacijske infrastrukture – širokopojasnom internetu (PRŠI) i 5G mobilnoj mreži. Predstavljeni su ponajbolji europski primjeri iz Švedske, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva. Hrvatske su se institucije i tvrtke predstavile kroz niz poučnih izlaganja i panel diskusija.Igor Cerinski, voditelj ključnih kupaca u IN2, dao je posjetiteljima pregled kako najbolje iskoristiti priliku za digitalizaciju gradova kroz otvoreni natječaj EU fondova. Približio je sudionicima viziju implementiranja digitalnih alata u procese gradskog upravljanja te komunikacije s građanima, dao odgovore na pitanje koja su to prihvatljiva rješenja poznata u praksi pametnih gradova te detalje o nužnom fokusu u pripremi projektnih aktivnosti bitnih za učinkovitu suradnju organizacija civilnoga društva i lokalnih vlasti na prevenciji korupcije te sukoba interesa u provedbi javnih politika.

Na konferenciji je bilo puno prilika za raspravu i razmjenu ideja kako korištenjem digitalne tehnologije postići manje troškove, optimalno iskoristiti resurse i pojačati sigurnost i kvalitetu života uz aktivnu participaciju građana. Očekuje se da će u narednim desetljećima broj ljudi u gradovima i dalje rasti, što potencira probleme s kojima su gradovi suočeni (degradacija okoliša i promjene klime, neodrživi obrasci potrošnje, sigurnosni rizici…). Nužno je dati pravovremen odgovor na te izazove i pružiti građanima održivo, zdravo i sigurno mjesto za život i rad. Sukladno tome, IN2 grupa je zadnjih godina pojačala fokus na razvoj rješenja za pametne gradove. Broji ih preko desetak, a ovom prilikom izdvojit ćemo:

  • Aplikacija za kartografski prikaz ekoloških parametara u stvarnom vremenu
  • IN2Water - rješenje za praćenje gubitaka vode
  • IN2Flow - rješenje koje osigurava automatizirano i transparentno odvijanje natječaja
  • eOvjera, eUprava i ePisarnica za bezbrižno odvijanje procesa koji jedan pametni grad treba.