07. 06. 2020.

Digitalizaciju je moguće brzo provesti i kad su u pitanju veliki i složeni sustavi

Digitalna komora, informacijsko komunikacijska platforma Hrvatske gospodarske komore u četvrtak je predstavljena javnosti. Realizacija projekta zajednički je trud konzorcija partnera IN2 i Atosa.

Osnova projekta Digitalna komora je jedinstvena komunikacijska platforma za e-usluge koja će Komori, njenim članicama i građanima donijeti brojne prednosti poslovanja. Uvođenje Digitalne komore znači puno veću učinkovitost i dostupnost značajnog dijela postojećih ljudskih potencijala što će HGK omogućiti potvrdu vodeće gospodarske institucije u okruženju. Za krajnjeg korisnika ovaj sustav nudi veliki broj mogućnosti za razvoj poslovanja, edukacije i umrežavanje, a za samu Komoru on predstavlja razinu digitalizacije koja će pojednostaviti i olakšati svakodnevno poslovanje i suradnju s članicama. 

Za nas, koji smo se bavili razvojnom stranom Digitalne komore, ovaj projekt je vrlo poseban u nekoliko aspekata. 

Prvi je velika i složena arhitektura sustava koja isprepliće naše standardizirane IN2 proizvode (IN2bpm, ePisarnica, e-Savjetovanje, IGEO) s third-party sustavima (Alfresco DMS, Moodle LMS, MS BizTalk integracijska platforma, MS SQL Server centralna baza podataka, Drupal CMS) i custom-development modulima koji sve to povezuju u poslovne cjeline. Digitalna komora uključuje dio sustava kojeg će koristiti javni korisnici (članice, registrirani i neregistrirani korisnici) i dio kojeg će koristiti djelatnici HGK (back-office). 

Složenost sustava sama po sebi podrazumijevala je i veliki opseg posla, a u tom je smislu izazov bio relativno kratki rok za projekt ove kompleksnosti. Stoga smo okupili nekoliko timova specijaliziranih za svaku od poslovnih cjelina sustava u potpunosti posvećenih razvoju ove platforme, uz kontinuiranu koordinaciju. Važno je reći da je realizacija ove platforme zajednički trud konzorcija partnera, tvrtki IN2 i Atos, te naših podugovarača, tvrtki Perpetuum, Helix i Algebra.  

„Iskoristio bih priliku da posebno zahvalim svim timovima IN2 koji su završnu fazu projekta, u pravilu onu najturbulentniju, proveli u udaljenom radu zbog pandemije i potresa, okolnosti koje su nam svima poznate. Bez dana pripreme, četrdesetak ljudi je dovelo projekt do kraja radom od kuće bez prekida. 

Okolnosti u kojima smo se našli u proteklih nekoliko mjeseci vrlo su nas brzo natjerale da naše svakodnevice i poslovanje prilagodimo digitalnim kanalima. Iako takav povod nije nešto što smo željeli i čemu smo se nadali, ova je situacija ipak pokazala da je digitalizacija budućnost svake vrste stvaranja i razmjene vrijednosti. U tom smislu, unaprijed me raduje što će ova platforma postati primjer i novo mjesto brzog i modernog poslovanja za sve hrvatske kompanije.“ 

Nikica Škunca, predsjednik Uprave IN2 grupe


Naše web stranice koriste kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naša Pravila privatnosti. Pregledavanjem web stranice slažete se s uvjetima korištenja.