20. 12. 2017.

Forebit - blockchain projekt IN2 jedinstven na globalnoj razini

Prvi blockchain projekt IN2 grupe koji će globalnom tržištu ponuditi vrijedne informacije o kretanju cijena kriptovaluta zove se Forebit, a nedavno je ušao u beta fazu.

Ova aplikacija objedinjuje trenutne i povijesne podatke o tečajevima valuta i volumenima trgovanja koje prikuplja u realnom vremenu sa svjetskih burzi kriptovaluta. Trenutno su to podaci prikupljeni na 40-ak burzi, no navedeni broj se stalno povećava, dok bi po završetku beta faze trebao uključivati sve relevantne svjetske burze na kojima se trguje kriptovalutama. Ti podaci, kao i oni koji se izračunavaju na temelju njih, sudionicima financijskih tržišta su dragocjeni jer povećavaju transparentnost trgovanja i poslovanja burzi, omogućuju zaradu na tečajnim razlikama, olakšavaju predviđanje budućih kretanja tečajeva te omogućuju donošenje raznih poslovnih odluka. 

Po uzoru na tečajne liste klasičnih mjenjačnica, Forebit će prikazivati i prosječne cijene tečajeva kriptovaluta prikazanih u fiat valutama poput eura ili dolara.  

U sklopu Forebita razvijeno je i tržište predviđanja budućih cijena kriptovaluta slično terminskim deviznim ugovorima. Navedeno tržište razvijeno je na Augur platformi koja se i sama još uvijek u beta verziji, a svojim korisnicima omogućit će trgovanje predviđanja kretanja vrijednosti kriptovaluta u odnosu na globalne tečaje fiat valuta. Ono što ovaj projekt čini posebnim je transparentnost sustava u kojem depozite, trgovanje i isplate obavlja isključivo smart contract sustav na Ethereum blockchainu. To znači da navedeni sustav omogućuje direktno sudjelovanje u trgovanju na tržištu bez posredovanja Forebita ili nekog drugog posrednika. Ovaj pristup trgovanju omogućit će svima koji posjeduju Ethereum kriptovalutu, da sudjeluju u trgovanju direktno iz svojih walleta. 

Iskustvo stečeno u ovom projektu IN2 grupa iskoristit će kako bi bila među prvim softverskim tvrtkama u regiji koje će blockchain tehnologiju koristiti za razvoj projekata u različitim poslovnim segmentima.