30. 11. 2020.

Futur Z: eZdravstvo u novom normalnom

Virtualni Kongres Zdravlje i zdravstvena zaštita 2015 – 2020 Futur Z održan je 27. i 28. studenog u organizaciji Hrvatskog društva za poslovnu etiku i zdravstvenu ekonomiku Hrvatskog liječničkog zbora. U ime IN2 grupe, u panelu "E-zdravstvo u novom normalnom - iskustva" sudjelovao je Siniša Košćina, direktor za razvoj poslovanja u IN2 Sektoru zdravstva.

Već tradicionalno i svakako opravdano, teme iz područja informatizacije zdravstva nalaze svoje mjesto na kongresu Futur Z. I ove godine uz Ministarstvo zdravstva, HZZO te udruge iz područja zdravstva, na panelu su prisustvovale i tehnološke tvrtke koje sudjeluju u izgradnji informacijske komponente zdravstva.

Siniša Košćina, direktor za razvoj poslovanja u IN2 grupe za sektor zdravstva, kao glavnu temu panela E-zdravstvo u novom normalnom istaknuo je ovogodišnje ubrzanje projekata informatizacije potaknuto potrebom za svladavanje izazova Covida-19, ali i činjenicu da je takav napredak omogućilo prethodnih 15 godina informatizacije. U samo nekoliko mjeseci potpuno je ukinut papir i uvedena eUputnica, dodjela termina za zdravstvene usluge je potpuno prebačena na ustanove, te se korištenje eNalaza udvostručilo. Posebno je naglasio i nužnost održavanja ovakvog ubrzanog tempa digitalizacije zdravstva te da glavni zadatak mora biti otvoriti podatke prema pacijentima.

„IN2 je izradio niz prilagodbi BIS rješenja za hrvatske bolnice, primjerice integriranu detekciju pacijenata u samoizolaciji, beskontaktni prijem i info rješenja za usmjeravanje pacijenata, a koja se nadovezuju na eUputnicu. Osim što olakšavaju posao u trenutnim okolnostima, ta rješenja također aktivno podupiru promjene u bolnicama vezane uz novo eNaručivanje, gdje zdravstvena ustanova vodi proces umjesto pacijenta. Moramo istaknuti i intenzivne aktivnosti bolničkih službi koje su podržale promjene poslovnih procesa inicirane informatizacijom na nacionalnoj razini i time donijele novu vrijednost pacijentima“, rekao je ovom prilikom Siniša Košćina.

IN2 grupa u svom Sektoru zdravstva broji sedamdesetak stručnjaka koji kontinuirano rade na unapređenjima i prilagodbi bolničkog informacijskog sustava (BIS-a) specifičnim uvjetima pojedinih zdravstvenih ustanova. U protekla dva desetljeća, samo u Hrvatskoj implementiran je u više od 45 bolnica. IN2 grupa je od početka pandemije angažirana na pružanju dodatne podrške zdravstvenom sustavu u upravljanju posljedicama ove javnozdravstvene krize. Tako je još u ožujku nadogradila svoj bolnički informacijski sustav (BIS) funkcionalnošću koja omogućuje zdravstvenom osoblju da na prijemu pacijenata provjere je li pacijentu izrečena mjera samoizolacije zbog sumnje na zarazu koronavirusom. 

Naše web stranice koriste kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naša Pravila privatnosti. Pregledavanjem web stranice slažete se s uvjetima korištenja.