30. 08. 2017.

Igeini GIS-ovci na konferenciji FOSS4G Europe u Parizu

Europsko izdanje konferencije Free and Open Source Software for Geospatial (FOSS4G) održano je krajem srpnja u Parizu, a ni ove godine nije prošlo bez predstavnika varaždinske softverske tvrtke Igea.

Njezini programeri redoviti su posjetitelji i predavači na ovoj konferenciji od 2010. godine, a ove godine to su bili Igor Bremec, Marko Škvorc i Marko Turković. Tema razvoja softvera otvorenog koda s primjenom u geografskim informacijskim sustavima privukla je oko 300 sudionika koji su imali priliku poslušati oko 100 predavanja i 17 radionica.

Kroz dva predavanja Škvorc i Turković prezentirali su Igeine projekte – ASIG Geoportal razvijen za albansku upravu za geoprostorne informacije i geoprostornu platformu IGEO koju Igea koristi u razvoju svojih GIS projekata.

IGEO omogućava implementaciju WebGIS sustava prema smjernicama europske direktive INSPIRE, koja je usmjerena ka izgradnji europske infrastrukture prostornih podataka kako bi ih učinila dostupnijima i olakšala njihovu razmjenu i korištenje u različitim sustavima.

Oba predavanja su pobudila veliki interes sudionika, a njihove reakcije potvrdile su kako su Igeina rješenja u skladu s postojećim trendovima i da je tvrtka u europskom vrhu kada se radi o implementacijama GIS rješenja na softveru otvorenog koda.