24. 01. 2018.

IN2 gradi CIMISNet, novi javni servis Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

U sklopu Konferencije o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu u organizaciji MPPI, predstavljen je novi javni servis CIMISNet.

CIMISNet je cjeloviti servis automatizirane razmjene podataka i administrativnih formalnosti prilikom uplovljenja i ispovljenja brodova u svim hrvatskim morskim lukama. Ovaj e-servis bitno će unaprijediti i razmjenu podataka između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva unutarnjih poslova, Carinske uprave, nadležnih službi Ministarstva zdravstva i drugih tijela državne uprave kako bi se podigla učinkovitost, a čekanje u administrativnim postupcima svelo na minimum.  

Dio je to projekta digitalizacije javnih usluga u pomorskom prometu čiji je temeljni sustav CIMIS, jedinstveno pomorsko sučelje u kojem se implementiraju načela takozvanog „single window“ sustava, a koji promovira Europska Unija. Važno je pritom naglasiti kako je uspostava jedinstvenog pomorskog sučelja obveza Republike Hrvatske obzirom da će u konačnici sva sučelja država članica EU međusobno razmjenjivati podatke posredstvom centralnog sustava EMSA-e, što će dodatno ubrzati i pojednostaviti poslovanje u pomorskom prometu. 

Ministarstvo će CIMISNet u rad pustiti tijekom 2018. godine.