02. 05. 2018.

IN2 predavanja na Windaysima

Zaposlenici IN2 grupe i njihovi korisnici prezentirali su iskustva i projekte tvrtke na Windays18 konferenciji održanoj prošlog tjedna u Poreču.

Mirjana Jurković iz IN2 i Tanja Magdić Ukalović iz Ministarstva pravosuđa predstavili su API koji je IN2 razvio kako bi omogućio izvoz podataka iz Sudskog registra, baze podataka Ministarstva pravosuđa koja sadrži osnovne podatke o tvrtkama registriranima u Republici Hrvatskoj. Kad API bude dostupan, developerima će preko njega moći doći do navedenih podataka u strojno čitljivom obliku, u skladu s otvorenim standardima, a svrha njegovog kreiranja je povećanje dostupnosti podataka i njihovo lakše korištenje. Tehnologije koja se koriste na on-premises strani su Oracle i OracleReport, za dio rješenja napravljen je jedan RestAPI korištenjem Jave, a od Azure servisa koriste se AzureSQL, AzureDataFactory i AzureApiManagement.

Luka Jelkovac iz Vodovoda i kanalizacije Karlovac predstavio je sustav za kontrolu gubitaka u vodoopskrbnoj mreži grada Karlovca. Problem je to koji muči cijelu Hrvatsku u kojoj gubici predstavljaju oko 50 posto zahvaćene vode, a rješenje problema je IN2Water – softversko rješenje za praćenje gubitaka u vodoopskrbi u realnom vremenu. U karlovačkom slučaju, podaci o potrošnji vode prikupljaju se iz tehničkih i poslovnih sustava (SCADA, ERP, Billing, GIS …), prenose se i pohranjuju za analizu korištenjem Internet of Things tehnologije i Microsoft Azure clouda. Na osnovu analiza mogu se prepoznati mjesta na kojima dolazi do gubitka vode, predvidjeti ponašanje sustava u budućnosti i učinkovitije upravljati sredstvima za održavanje i popravke infrastrukture i cjelokupnom vodovodnom mrežom.

Dr. sc. Ivana Hrga iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“ predstavila je Eko kartu grada Zagreba. Riječ je o projektu koji objedinjuje različite podatke o stanju okoliša, poput kvalitete zraka, meteoroloških informacija te podataka o kvaliteti vode, tla i razini alergene peludi. Podaci su javno dostupni građanima kako bi bili informirani o kvaliteti života, a donositelji odluka i struka koriste ih kako bi pratili prostorno-vremenske trendove kretanja štetnih čimbenika i pravovremeno reagirali na moguće izazove. Ovo Smart City rješenje primjenjuje IoT i cloud tehnologije za prikupljanje i kartografski prikaz ekoloških parametara u stvarnom vremenu. Microsoftova Azure Cloud platforma omogućila je isporuku rješenja prema Software as a Service modelu, a projekt je realizirao IN2 s partnerima Fornax d.o.o. i Hebe d.o.o.

Mario Grdiša iz IN2 održao je predavanje o izazovima koje Azure platforma postavlja pred sistem inženjere. Azure nije ograničen samo na Microsoft servise, već nudi i pregršt drugih tehnologija. Naglasak predavanja bio je na podešavanju open source servera Apache Tomcat, koji se vrlo često koristi za smještaj aplikacija. Grdiša je govorio o mogućnostima nadgledanja i upravljanja, odnosno na koje sve načine sistem administratori mogu konfigurirati i podesiti Tomcat server kako bi se na njega smjestila željena aplikacija.