07. 07. 2017.

IN2 sudjelovao na Commercial UAV EXPO 2017 u Briselu

Europska konferencija i sajam o bespilotnim letjelicama UAV EXPO održan je sredinom lipnja u Briselu, a IN2 je na događaju sudjelovao u suradnji s Agronomskim fakultetom iz Zagreba.

Voditelj programa Poslovnih rješenja s bespilotnim letjelicama IN2 i organizator DRONEfesta Tihomir Šašić, ovaj put se našao u ulozi predavača i sudionika okruglog stola o preciznoj poljoprivredi. Glavna tema njegovog predavanja koje je pripremio s doc.dr. Borisom Lazarevićem s Agronomskog fakulteta bila je korištenje dronova kao usluge u poljoprivredi. Okupljenima je kroz prezentaciju prikazao kako će izgledati poljoprivreda budućnosti, kako ICT može pomoći u unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje i kako funkcioniraju dronovi kao usluga u poljoprivredi.

Na primjeru projekta koji je proveo Agronomski fakultet moglo se vidjeti kako iz njihove perspektive izgleda prikupljanje podataka dronom s poljoprivrednih površina te što istraživači dobivaju kao finalni rezultat. Analiza u takvim slučajevima pruža puno podataka, koji se, ovisno o poljoprivrednoj kulturi, mogu sasvim različito tumačiti. Zbog toga je važno ostvariti kvalitetnu suradnju između akademske zajednice koja podatke zna transformirati u korisne informacije, poljoprivrednika koji imaju potrebu za informacijama - ali zbog starije dobi često imaju averziju prema tehnologiji te privatnog sektora koji treba ponuditi tehnološki što jednostavniju uslugu i što korisniji rezultat.

S obzirom na potrebu za jednostavnosti, pokazalo se kako postoji potreba za modelom korištenja drona kao usluge (DaaS) sličnog poznatijem modelu softvera kao usluge (SaaS) koji podrazumijeva mjesečno plaćanje usluge umjesto kupovine te kompliciranog održavanja ponekad vrlo skupe opreme. Vlasništvo nad prikupljenim podacima također se nametnulo kao aktualna tema s obzirom na novu uredbu Europske unije o zaštiti podataka (GDPR).

Što se same konferencije i sajma tiče, 52 izlagača pokazalo najnovija dostignuću u području razvoja bespilotnih letjelica kao i softverskih rješenja za obradu i analizu podatka. Pojavio se značajan broj Unified Traffic Management (UTM) rješenja koja pokušavaju riješiti upravljanje zračnim prostorom tj. integraciju bespilotnih letjelica u kontrolirani zračni prostor. Vrijedi spomenuti kako je na UAV EXPO-u nagrađen i jedan hrvatski projekt koji je domaćoj javnosti predstavljen na prošlom DRONEfestu. Riječ je o projektu dvije riječke tvrtke koji omogućuje uništavanje larvi komaraca korištenjem dronova na ekološki prihvatljiv način. Dronovi korištenjem termovizijskih kamera pronalaze vodu te u nju izbacuju tablete koji nisu štetne za druge životinje. Uvođenjem dronova u ovakav proces, ostvaruje se peterostruka ušteda u vremenu potrebnom za suzbijanje komaraca na određenoj površini.

UAV EXPO poslužio je i za ostvarivanje novih poslovnih kontakata te prezentiranje mogućnosti i poslovnih ostvarenja tvrtki iz Republike Hrvatske Europskim partnerima i korisnicima.