19. 06. 2017.

IN2 uveo djecu u svijet programiranja

Programerska radionica BIT:GENIJE za djecu IN2 zaposlenika održana je u petak.

Ideja radionice bila je djeci približiti programiranje i olakšati im prve korake u tom području. Nakon podjele djece u grupe ovisno o njihovom predznanju, instruktori su im podijelili hardverske jedinice poznate pod nazivom micro:bit. Nakon povezivanja tih jedinica s računalima, kroz primjere su im pokazali i kako u editoru prilagođenom djeci mogu napisati neke jednostavne programe koji potom upravljaju paljenjem i gašenjem led lampica te tako ispisivati brojeve, slova ili druge znakove.

Dok je najiskusnija grupa programirala u Pythonu, najmlađi su se kroz primjere i rječnik prilagođen njihovoj dobi po prvi put upoznali s varijablama, uvjetima, petljama i drugim pojmovima iz programerskog svijeta.

„Djeca danas provode dosta vremena igrajući se na računalu, a ovo je bila prilika da kroz igru nauče kreativno razmišljati i približe se svijetu programiranja. Kako se većini radionica svidjela, vjerojatno će kod kuće sami ili uz pomoć roditelja nastaviti pisati male programe.“ – rekao je Mustafa Bešlagić, voditelj IN2 Arduino grupe i inicijator radionice.

Po završetku tečaja, sva djeca družila su se uz snack i piće, a dobila su i diplome ove mini-škole koja će doživjeti reprizu u budućnosti.