07. 07. 2020.

Intervju s novim IN2-ovcem: Neven Kaić

Neven nam se nedavno pridružio na mjestu izvršnog direktora Sektora financija. Evo što smo doznali o njemu.

Radio si u brojnim financijskim i IT tvrtkama, a u prethodnoj tvrtki i na razvoju i financiranju složenih projekata u segmentima zdravstva, telekom industrije, turizma, urbanog i ruralnog razvoja. Kakav će utjecaj imati to iskustvo na tvoju ulogu izvršnog direktora Sektora financija u IN2?

Nakon preko 25 godina provedenog u investicijskom i korporativnom bankarstvu, prelazak u savjetničke vode bio je nešto potpuno novo i veliki izazov. Kada radite na složenim projektima, u isto vrijeme morate koordinirati veliki broj različitih dionika koji imaju različita viđenja i očekivanja od projekta. Osim toga, potrebno je imati iznimno strpljenje jer od samog razvoja do završetka ovakvih projekata, može proći i više godina zbog neefikasnosti državnih, ali i financijskih ustanova. Istovremeno, to vam omogućuje stjecanje puno šire slike i jasniji uvid u funkcioniranje hrvatske ekonomije, upoznavanje zaista velikog broja različitih ljudi, od političara, molekularnih biologa, ravnatelja bolnica, do članova uprava banaka i fond menadžera stranih infrastrukturnih fondova koji upravljaju sredstvima od preko 10 milijardi eura. Sva ta poznanstva i iskustvo sigurno mogu pridonijeti daljem snaženju tržišne pozicije IN2 u Hrvatskoj, ali i u regiji.

Koji su po tvom mišljenju najveći izazovi s kojima će se naša industrija suočiti u idućih pet godina?

Sve industrije, pa i financijska, bit će sve više pod pritiskom ubrzane trasformacije prema efikasnim poslovnim modelima koji će biti ne samo brži, nego i troškovno efikasniji. Uz postojeće tržišne igrače (npr. banke, fondovi) pojavljivat će se sve veći broj tzv. disruptive igrača koji će svojim inovativnim poslovnim modelima značajno mijenjati dinamiku u industriji. Većina tih novih poslovnih modela zasnivat će se ili na primjeni novih tehnologija ili na uvođenju novih proizvoda i usluga koje će se zasnivati na novim tehnologijama.

Koji je tvoj recept za uspješno prevladavanje izazova u poslovanju?

Na nama je da aktivno pratimo razvoj financijskog tržišta te da pokušamo na vrijeme prepoznati prevladavajuće tehnološke trendove i implementiramo ih u našim rješenjima. Ono što je već sada izvjesno je da ćemo se morati kontinuirano prilagođavati, učiti i mijenjati kako bi i nadalje ostali uspješni kao i do sada.

Kakav je tvoj stil rada?

Zahtjevno pitanje i svaki odgovor lako može zvučati pretenciozno. Svi koji me poznaju znaju da sam izrazito otvoren za svaku konstruktivnu ideju i prijedlog te da se ne bojim grešaka koje je nemoguće izbjeći na putu do cilja koji želimo ostvariti. Znanje i iskustvo jednostavno ne možete steći ako niste spremni griješiti i učiti iz grešaka. Ključno mi je da otvoreno pričamo, iznosimo argumente i da svatko slobodno može reći što misli kako bi zajednički došli do optimalnog rješenja.

Kako provodiš slobodno vrijeme? Koja ti je najdraža serija, knjiga, film, glazba?

Slobodno vrijeme? Srećom da uživam u provođenju vremena s obitelji, jer briga oko djece i nedavno udomljenog psa (kojeg treba puuuno šetati) ne ostavlja previše vremena za neke posebne hobije. Glazba? Imagine dragons, Coldplay, U2 ... Serija? Trenutno „Killing Eve“. Film? Kultni „Maratonci trče počasni krug“ i „Tko to tamo peva“.

I za kraj, koja je tvoja poruka novim kolegama?

„Who dares wins“. Međutim držim se i poruke koja se provlači kroz film „Gladijator“: „Strength and honor“. 

Naše web stranice koriste kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naša Pravila privatnosti. Pregledavanjem web stranice slažete se s uvjetima korištenja.