17. 07. 2017.

Kako pametnim korištenjem podataka unaprijediti poslovanje komunalnih tvrtki

Besplatna radionica o tome kako je pametnim korištenjem podataka moguće unaprijediti poslovanje u komunalnim tvrtkama u svrhu bolje organizacije i smanjenja troškova, održana je u četvrtak u softverskoj tvrtki IN2.

Stručnjaci za monetizaciju podataka iz tvrtke IN2data demonstrirali su polaznicima na praktičnim primjerima mogućnosti koje nude napredni alati za vizualizaciju, praktičan primjer spremanja podataka na moderan BigData spremnik, načine kako poslovanje tvrtka može "rasti zajedno s podacima", a uz minimalne troškove. Polaznicima je demonstrirano kako nakon kraće obuke mogu biti osposobljeni da i sami mogu uvoziti i kombinirati podatke te raditi kvalitetne vizualne analize, a ovaj dio radionice održao je podatkovni znanstvenik Leo Mršić.

U sklopu radionice predstavljen je i interaktivni sustav za podršku komunalnim tvrtkama u područjima nadzora komunalne mreže te prediktivnom održavanju odnosno predviđanju potrošnje. Za ovaj slučaj, između raznih alata i platformi odabran je alat za vizualizaciju Tableau, alat za analizu korelacija s vremenskim prilikama Genie te BigData spremnik Google BigQuery. Prikazan prototip omogućuje preuzimanje podataka u različitim formatima i njihovo kombiniranje, što znači da se primjerice podatke o potrošnji može uzeti u jednom obliku, one iz knjigovodstvenog sustava u drugom, a geodetske u trećem, i potom ih sve objediniti u interaktivnoj vizualizaciji.

Mijo Vedrina, stručnjak za primjenu napredna rješenja u komunalnim tvrtkama iz IN2 Grupe, istaknuo je kako se analizom dostupnih podataka mogu smanjiti troškovi, navodeći nekoliko konkretnih primjera poput analize najskupljih popravaka cjevovoda u mreži radi donošenja odluke o opravdanoj investiciji u novu infrastrukturu ili analize opravdanih žalbi korisnika radi uklanjanja određenih nedostatke u sustavu.

Veliki broj podataka koje tvrtke posjeduju može poslužiti i za Big Data analize koje mogu pomoći u predviđanju ponašanja korisnika, a samim time i u donošenju boljih poslovnih odluka.

Za više informacija o tehnologiji, prototipu i portfolio usluga IN2 Grupe u području komunalnog sektora, svi zainteresirani mogu se obratiti na email adresu mijo.vedrina@in2.eu