19. 10. 2021.

IN2 Laboratorijski informacijski sustav (LIS) na još jednom mjestu izvan Hrvatske

Pomogli smo bolnici i domovima zdravlja livanjskog područja napraviti važan korak u digitalizaciji procesa.

U rujnu je napravljen ogroman korak informatizacije Županijske bolnice „Dr. fra Mihovil Sučić“ u Livnu te pet domova zdravlja u tom području, u Livnu, Tomislavgradu, Drvaru, Glamoču i Kupresu implementacijom IN2 laboratorijskog informacijskog sustava (LIS), kao dio projekta sufinanciranog sredstvima Europske unije.  

LIS je implementiran u hematološko-biokemijskom i mikrobiološkom laboratoriju te na odjelima, a korisnicima – liječnicima i drugom medicinskom osoblju – omogućio je digitalni pregled nalaza te time i prelazak s papirnatog na računalni rad. Medicinskom su osoblju tako nalazi sada dostupni na računalima te mobilnim telefonima, što im omogućava trenutnu dostupnost te brz i jednostavan pregled koristeći internet preglednik nalaza. Neke od prednosti IN2 LIS-a u radu laboratorija su povećana učinkovitost kao posljedica automatizacije poslovnog procesa, a osim brže obrade i dosega podataka, važan element je i njihova zaštita i sistemska sigurnost.Sam sustav pruža mogućnost upućivanja pacijenata u laboratorij i pregleda nalaza digitalnim putem, praćenje uzoraka po jedinstvenom broju te barkodiranje uzoraka na odjelima. Osoblju u laboratoriju je na raspolaganju uređaj za primanje barkodiranih uzoraka s odjela, tzv. sortIN te tipkovnice za prijenos rezultata diferencijalne krvne slike i sedimenta urina, kao i pripadajuća komunikacija s analizatorima krvi i urina.

Ovu implementaciju odradio je mali, ali moćan tim u sastavu Vedran Adamec, Josip Faletar, Marko Brica i Matko Čeme, kao i informatičar Antonio Džeko s bolničke strane kojem zahvaljujemo na iznimnom doprinosu u provođenju ovog projekta. Za rad tima je voditelj projekta u livanjskoj bolnici Ivica Pavić imao samo pohvale, naglašavajući njihovu profesionalnost i pristup poslu. U upitniku o zadovoljstvu naš je tim ocijenio odličnom ocjenom u svim kategorijama

„Ekipa je jako ugodna. Izrazito su sposobni, izraženih komunikacijskih vještina i uspješno su se hvatali u koštac sa svim poslovnim izazovima koji su bili pred njima, a nije bilo lako. Tijekom svog boravka u Livnu, a i u daljnjoj komunikaciji, daju izniman doprinos povećanju učinkovitosti i kvalitete našeg svakodnevnog rada“, pohvalila je rad naše ekipe i voditeljica laboratorija Josipa Pavić.

Naše web stranice koriste kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naša Pravila privatnosti. Pregledavanjem web stranice slažete se s uvjetima korištenja.