‘Danas i male i srednje tvrtke ne mogu biti konkurentne bez podrške ERP sustava’

Za Poslovni dnevnik naš Denis Petek, Glavni menadžer za prodaju u IN2 grupi i direktorom prodaje sektora gospodarstva, pričao je o sustavima koji upravljaju poslovnim procesima, na koji se način implementiraju, kako odabrati najbolji za tvrtku i što nudi naš IN2Opus*ERP.

*Sadržaj u cijelosti preuzet s Poslovni.hr

Uspješno poslovanje nezamislivo je bez efikasnog upravljanja poslovnim procesima. Koliko u tome pomažu sustavi i softveri koji su razvijeni upravo u tu svrhu (ERP)?

Da, slažem se. Danas je gotovo nemoguće imati kontrolu nad kritičnim procesima unutar organizacije bez pomoći sustava kao što je ERP. Kompleksnost poslovanja je dosegla razinu koja jednostavno zahtijeva da se procesi, bilo oni glavni, bilo neki manje bitni, vode kroz sustav čime transparentnost i upravljanje poslovanjem na osnovu konkretnih i točnih podataka postaje jednostavnije i kvalitetnije.

No, naravno, tu je ključno odabrati pravo rješenje, pravog partnera i imati spremnost uložiti vrijeme i trud kako bi se cijela organizacija pripremila za korištenje ERP-a čime će on postati temeljni alat za poslovanje kompanije.

IN2 razvija takva rješenja, a nedavno je vaš IN2Opus*ERP izašao u ‘novom ruhu’. Možete li reći kome je i za što namijenjen, mogu li ga jednako koristiti male i velike tvrtke?

IN2Opus*ERP već dugi niz godina korisnicima omogućuje upravo tu efikasnost i donošenje odluka temeljem podataka. Zahvaljujući svojoj jednostavnosti za krajnjeg korisnika, a opet mogućnosti da podrži velike i kompleksne sustave uz vrhunske performanse, u segmentima veleprodaje, maloprodaje i distribucije korisnici našeg sustava i dalje pokazuju veliko zadovoljstvo. Iako je nekad ERP sustav bio rezerviran samo za ‘velikane’ danas to više nije tako.

Dostupnost i skalabilnost ERP-ova te sve zahtjevnije poslovno okruženje za posljedicu ima da i manje i srednje tvrtke jednostavno više ne mogu biti konkurentne bez prave podrške u obliku ovakvih sustava. IN2Opus*ERP je implementiran kod tvrtki različitih veličina i unaprijedio je poslovanje kako manjih i srednjih tvrtki tako i najvećih kompanija.

Dodatna prednost implementacije IN2Opus*ERP-a je činjenica da iza njega stoji veliki broj konzultanata koji imaju ogromno domensko znanje i iskustvo te će, kroz sam proces implementacije, svojim savjetima pomoći i kod unaprjeđenja nekih procesa čime korisnik dobije dodanu vrijednost.

Naravno, bitno je da sustav uz funkcionalne prati i one tehnološke trendove pa smo tako nedavno dovršili unaprjeđenje sustava na novu tehnologiju. Samo unaprjeđenje nije čisto kozmetičko budući da nam nove tehnologije omogućuju da, između ostalog, damo korisniku mogućnost samostalnosti u nekim procesima u kojima je prije ovisio o implementatoru.

Na koji se način implementira IN2Opus*ERP?

IN2Opus*ERP se implementira na infrastrukturi poduzeća (on premise) ili na infrastrukturi u cloudu. Sam odabir ovisi o korisniku te njegovim preferencama. Ukoliko već postoji infrastruktura svakako odabiremo instalaciju kod korisnika budući da ne postoje inicijalni troškovi vezani uz hardware.

No, ukoliko ne postoji infrastruktura kod korisnika, instalacijom u cloudu se može smanjiti inicijalna investicija te pretvoriti u operativni trošak. Neovisno o odabiru, korištenje IN2opus*ERP sustava je jednako i ne postoji razlika u performansama.

Kako se IN2Opus*ERP povezuje s ostalim sustavima i postoje li tu neke prepreke?

Iako je ERP sustav u tvrtkama centralno mjesto za upravljanje poslovanjem, razne su potencijalne mogućnosti povezivanja s ostalim sustavima. Ukoliko proces to zahtjeva, moguće je IN2Opus*ERP sustav integrirati s gotovo bilo kojim drugim sustavima koji se koriste u poslovanju.

IN2 ima nekoliko aplikacija koje se koriste u digitalizaciji poslovanja i odlični su primjeri integracije ERP sustava i nekih drugih platformi u svrhu skraćivanja ili automatizacije procesa. Jedan od takvih primjera je i DMS sustav – sustav za upravljanje dokumentima. Integracija između ERP-a i DMS-a je logičan slijed digitalizacije poslovanja pa će tako svi dokumenti kreirani u ERP sustavu, bez potrebe za dodatnim koracima, automatski završiti u arhivi dokumenata čime se proces skraćuje i postaje efikasniji.

Takvih primjera integracije je mnogo, a IN2Opus*ERP je spreman podržati zahtjeve za integracijama, bilo s vlastitim modulima, primjerice DMS, bilo s drugim sustavima koje korisnik ima.

Može li IN2Opus*ERP pomoći kod donošenja poslovnih odluka i kako?

IN2Opus*ERP pomaže organizacijama u mnogočemu. Centralni sustav poput ovog unificira sve male aplikacije koje su trenutno fragmentirane unutar poslovanja. Djelatnici će, implementacijom ERP sustava moći pristupiti svim potrebnim alatima i podacima u jednom sustavu.

Time se pomaže efikasnost djelatnika i smanjuju troškovi, budući da se eliminira potreba za održavanjem i edukacijom u nekoliko sustava. Nadalje, jedna jedinstvena centralna baza podataka pomaže u području analitike i izvješćivanja čime se dolazi do uvida u poslovanje i temelja za donošenje strateških i operativnih odluka.

Rješenje podržava veliki broj transakcija u vrlo kratkom vremenu čime korisnik može u skoro pa realnom vremenu imati pristup svim bitnim informacijama i vrlo brzo na temelju njih djelovati. Možemo reći da važnost i benefiti IN2Opus*ERP sustava daleko nadmašuju početne troškove, trud i vrijeme uloženo u implementaciju.

IN2 je od 2018. dio CSI grupacije koja je prema Brand Finance godišnjem izvješću o najjačim svjetskim softverskim brendovima među prvih deset na svijetu. Koliko ta činjenica utječe na poslovanje IN2 i kakvu poziciju ima unutar CSI grupacije?

IN2 grupa posluje već 30 godina, jedna je od najvećih IT kompanija u Hrvatskoj. Volimo reći kako smo stariji i od interneta u našoj zemlji. Mi smo grupacija koja kreira, održava i pruža svojim klijentima specifična IT rješenja koja imaju za cilj unaprjeđenje i razvoj poslovanja.

Svoje usluge pružamo klijentima u gospodarstvu, bankarstvu, osiguranjima, zdravstvu i na području javne uprave. Činjenica da smo od 2018. godine dio Vela grupe koja je dio kanadske grupacije Constellation Software INC (CSI) za nas znači mnogo. Prvenstveno iz razloga jer smo dio jedne od najsnažnijih IT grupacija u svijetu te zahvaljujući tome imamo priliku biti na izvoru najnovijih IT trendova i događanja u industriji.

Već i time da je IN2 grupa postala dio tako snažne grupacije, svrstava ju među najrespektabilnije pružatelje tehnoloških rješenja u Hrvatskoj i regiji. Od kada je IN2 grupa dio CSI grupacije bilježimo konstantan rast te planiramo isto nastaviti i u budućnosti.

Naravno, unutar tako velike i jake grupacije postoji i ogroman potencijal za razmjenu najboljih praksi, učenju novih načina koji vode do rasta kompanija u svakom smislu te razmjeni iskustava među članicama. IN2 to maksimalno koristi kako bi svojim postojećim i novim korisnicima omogućio najbolje iskustvo prilikom suradnje.

Na kojim projektima trenutno radi IN2 i kakve rezultate očekujute za ovu godinu? Kako se trenutna kriza odražava na vaše poslovanje i je li došlo do kakvih novih trendova na tržištu?

Iza nas je godina gdje smo odradili niz velikih projekata te uspješno primijenili najbolje prakse naše grupacije i IT tržišta. Vjerujemo da ćemo daljnjim ulaganjem u naše stručnjake, znanje i rješenja nastaviti jačati poziciju pouzdanog dobavljača orijentiranog na dugoročnu suradnju za naše postojeće i nove korisnike.

Kriza koja se desila, kao eventualne nadolazeće, su uvijek prilika za poboljšanjem i optimizacijom procesa unutar kompanija. Samim time, IN2 vidi priliku da bude pouzdan partner s velikim iskustvom upravo u tim transformacijama – ne samo vrhunskim sustavima već i ogromnim znanjem naših zaposlenika čime korisnicima dajemo dodanu vrijednost u suradnji.

Share
Share

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.