Nacionalni SafeSeaNet sustav Hrvatske se pod IN2 kormilom prvi povezao na novu verziju europskog SafeSeaNet sustava

Prošli tjedan IN2 je završio integraciju najnovije verzije službenog informacijskog sustava Europske unije za razmjenu informacija o pomorskom prometu (SafeSeaNet) s nacionalnim informacijskim sustavom CIMIS (Croatian Information Maritime System).

Ovime je Hrvatska postala prva država članica koja je uspješno povezala nacionalni informacijski sustav s nadograđenim i unaprijeđenim informacijskim sustavom Europske unije. 

Kroz integraciju ove najnovije verzije SafeSeaNet sustava, koja je u Hrvatskoj testirana i implementirana prije nego je zaživjela u produkciji, nastavljena je uspješna suradnja s Europskom agencijom za sigurnost mora. Ovu implementaciju je proveo naš mali, ali dobro uigran i snažan tim – Marina Nikolov, Marko Lovrić, Mladen Kukulić i Josip Madunić pod vodstvom Bojana Colnaga.

Još 2014., Hrvatska je među prvima implementirala potpunu razmjenu podataka između svog nacionalnog informacijskog sustava CIMIS i SafeSeaNeta. Od tada, pa sve do danas, Hrvatska uspješno integrira svaku nadogradnju tog sustava, a sve u suradnji s IN2. 

CIMIS, informacijski sustav Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, predstavlja sveobuhvatan sustav praćenja pomorskih objekata na Jadranskom moru u realnom vremenu putem radarskih podataka (IVEF-AIS). CIMIS podržava opsežne administracijske procese koji se odvijaju prilikom svih uplovljavanja i isplovljavanja brodova iz svih hrvatskih luka, kako u domaćem režimu tako i u onom kompliciranijem međunarodnom režimu plovidbe.

Kroz integraciju s CIMIS-om, nova verzija SafeSeaNet 5 dopušta tijelima država članica razmjenu dodatnih informacija o putnicima u svrhu potrage i spašavanja, uključuje nove informacije o otpadu u skladu s novom Direktivom o lučkim uređajima za prihvat brodskog otpada i ostataka tereta te dodaje poboljšanja informacija u Izvješću o incidentima. 

SafeSeaNet je službeni specijalizirani informacijski sustav Europske unije uspostavljen radi razmjene informacija o sigurnosti plovidbe, sigurnosne zaštite u lukama i na moru, zaštite morskog okoliša te podizanja učinkovitosti pomorskog prometa, i to u elektroničkom obliku između država članica Europske unije.

Share
Share

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.