Pioniri su ICT-a, počeli su raditi još dok nije ni bilo interneta: Šef IN2 grupe otkriva koliko se industrija promijenila u 30 godina i koji su joj danas ključni izazovi

U cijelosti prenosimo članak medija tportal.hr o počecima IN2 grupe, u kojem smjeru tvrtka nastavlja nakon godina dobrih rezultata i svježih akvizicija.

Pionir je ICT industrije u Hrvatskoj, osnovana 1992. godine, kada u Hrvatskoj nije bilo ni internetske veze. IN2 grupa slavi 30 godina, a predsjednik Uprave Denis Jašarević prisjetio se u razgovoru za tportal kako su izgledali počeci i u kojem smjeru tvrtka nastavlja nakon godina dobrih rezultata i svježih akvizicija.

‘Devedesete godine obilježile su naše živote u mnogo čemu. Tada sam bio klinac, no dobro se sjećam Domovinskog rata, ali i nekih lijepih trenutaka, primjerice kada je hrvatska košarkaška reprezentacija osvojila srebro na Olimpijadi u Barceloni. Moram priznati da i sam ne mogu vjerovati da je u tom sveopćem kaosu osnovana tvrtka koja je danas respektabilna ICT korporacija konkurentna na svjetskom tržištu, a ponajviše sam ponosan na to što sam osobno dio te priče gotovo deset godina’, kaže nam Jašarević.

Osvrnuo se i na početke rada u ICT industriji u Hrvatskoj. Kaže da su ta vremena bila i više nego izazovna jer je sve bilo novo i neistraženo. Često su se tada susretali i s nerazumijevanjem korisnika, pitanjima čemu to uopće služi i zašto mijenjati nešto što dobro radi samo po sebi. No kaže da je s druge strane razvoj ICT industrije brži od bilo koje druge industrijske revolucije – i dalje traje te je zapravo beskonačan.

Njihov sustav BIS implementiran u bolnicama u Azerbajdžanu

‘Već danas očekujemo brojne nove tehnologije u budućnosti, a što će biti za deset godina, to možemo samo sanjati. Ono što je važno istaknuti jest da su se zahvaljujući ICT tehnologiji mnoge stvari ubrzale, postale su više dostupne i jednostavnije za korištenje. Primjerice, zahvaljujući digitalizaciji sudskog registra, jednom od projekata IN2 grupe, danas više ne morate osobno u policiju po potvrdu o nekažnjavanju, već sve možete obaviti online, a ovo je samo jedan od milijun primjera toga kako ICT tehnologija pomaže napretku cijelog društva.

Zahvaljujući činjenici da je naša usluga konkurentna u cijelom svijetu, hrvatske kompanije su i više nego prisutne međunarodno. Pa je tako jedan od naših najpoznatijih proizvoda BIS (Bolnički informacijski sustav) implementiran u bolnicama u Azerbajdžanu, što potvrđuje činjenicu o tome da ICT proizvodi i usluge nemaju graničnih ni ikakvih drugih barijera, važne su samo kvaliteta i funkcionalnost’, ističe Jašarević.

Borba za svakog zaposlenika i savjeti za uspjeh

Promatrajući današnje izazove s kojima se današnje IT tvrtke i startupi suočavaju, a u usporedbi s onima prije 15-20 godina, oni su potpuno različiti, kaže naš sugovornik.

‘Danas je jedan od najvećih izazova pronaći educiranu i kvalitetnu osobu. Morate znati da se borimo za naše zaposlenike s cijelim svijetom, jer jedan inženjer ili developer iz svog doma može raditi za IT tvrtku bilo gdje u svijetu ako mu ona može ponuditi daleko bolje financijske uvjete od mogućnosti hrvatskog tržišta. Također, zakonska legislativa je danas, za razliku od prije, mnogo uređenija i prilagođenija novim tehnologijama, iako i dalje ima prostora za napredak. No ono što uvijek i svima savjetujem jest da se za mjesto pod suncem treba itekako izboriti i naraditi, ali uz sve to vrlo je važno da imate proizvod, tj. uslugu koja je drugačija, inovativnija od konkurencije; morate se istaknuti i nametnuti’, savjetuje Jašarević.

U IN2 grupi radi gotovo 500 visokokvalificiranih stručnjaka te su, kako ističe Jašarević, najzaslužniji za uspješno poslovanje već 30 godina.

‘Zaista se trudimo pronaći i zadržati kvalitetne ljude različitim beneficijama, ugodnom radnom atmosferom, fleksibilnošću, razvojnim programima, različitim edukacijama te planiranjem karijernog puta našim zaposlenicima ispuniti njihova očekivanja. Moramo se pohvaliti i time da smo prva IT tvrtka u Hrvatskoj koja je obnovila certifikat Poslodavac prijatelj bicikliranja te da za naše zaposlenike imamo biciklarnik, u kojem mogu sigurno parkirati svoje bicikle za vrijeme posla.

Naši zaposlenici također imaju mogućnost dodatnog zdravstvenog osiguranja, plaćamo vrtić za njihove mališane, osmišljavamo programe aktivnog i zdravog života, nagrađujemo njihovu kreativnost. Zaista nam je stalo da naši ljudi budu zadovoljni jer samo zadovoljan pojedinac može biti dio uspješnog tima. Volim reći da su zaposlenici kompanije ono što jednoj organizaciji daje karakter. Svaki zaposlenik sa svojim temperamentom čini našu korporacijsku kulturu bogatijom i snažnijom. Ponosan sam na sve naše zaposlenike i želim im i ovim putem čestitati 30. rođendan IN2 grupe’, kaže Jašarević.

 

Buduće europske akvizicije u zdravstvu od 2022. kreću od IN2 grupe

Prije četiri godine, 2018., postali su dio globalne IT grupacije CSI (Constellation Software Inc.), podijeljene na više grupa. Jašarević kaže da je ta godina bila velika prekretnica za njih, a otkad ih je preuzeo CSI, tvrdi da bilježe stalni rast.

‘Činjenica da je IN2 grupa postala dio tako snažne grupacije svrstava je među najrespektabilnije pružatelje tehnoloških rješenja u Hrvatskoj i regiji. Unutar grupacije CSI, centar je izvrsnosti za zdravstvene informacijske sustave u jugoistočnoj Europi te se očekuje da će se buduće europske akvizicije u zdravstvu od 2022. godine događati upravo u sklopu IN2 grupe’, najavljuje predsjednik Uprave.

IN2 grupa počela je 90-ih s digitalnom transformacijom hrvatskog zdravstvenog sektora, pri čemu se izdvaja svjetski nagrađivani sustav eNaručivanja, putem kojeg je 2013. godine prvi put omogućeno digitalno naručivanje pacijenata iz ordinacija obiteljskih liječnika za preglede u hrvatskim bolnicama.

Digitalizacija zdravstva počela 90-ih godina

‘Priča vezana uz zdravstvo u IN2 grupi počinje krajem 90-ih godina, kada se počinju informatizirati hrvatske bolnice. U tim vizionarskim početcima kretalo se od osnovnih stvari – od registra pacijenata, evidencije prijema i smještaja u krevet, preko osnovnih medicinskih nalaza, do otpusnog pisma i pripadajućeg računa. Danas, gotovo 30 godina kasnije, imamo kompleksan Bolnički informacijski sustav, BIS, prisutan u 48 hrvatskih bolnica, a BioNET LIS prisutan je u preko 120 medicinsko-biokemijskih laboratorija. Tijekom pandemije potreba za digitalizacijom svih vrsta poslovanja, pa tako i funkcioniranja u zdravstvenom sektoru, postala je must have. No važno je napomenuti da je pandemija samo pokazala i dokazala da se mnogi procesi mogu odvijati online, što ide u prilog daljnjem nastavku digitalizacije zdravstva, javne uprave, gospodarstva, ali i društva općenito’, kaže Jašarević.

Premda je pandemija pokazala koliko je digitalizacija važna i neophodna za funkcioniranje života i gospodarstva u novim uvjetima, Jašarević smatra da su se određeni procesi usporili, što je utjecalo na sve. Smatra da pravu krizu tek možemo očekivati, no vjeruje da će ICT sektor biti najmanje pogođen zato što je nužan kako za gospodarstvo, tako i za javni sektor

Najviše izvoze na tržišta jugoistočne Azije i Saudijske Arabije

U 30 godina glavninu projekata, njih 700, izveli su na domaćem tržištu, oko 80 posto. Njihovi klijenti dolaze iz sektora zdravstva, javne uprave, osiguranja, bankarskog sektora, farmaceutske industrije, potrošačkog sektora, ukratko – iz svih grana gospodarstva.

‘Možda su najpoznatiji općoj javnosti projekti iz zdravstva i javne uprave, poput digitalizacije pravosuđa ili bolničkih informacijskih sustava, no IN2 grupa itekako je aktivna i na području gospodarstva te razvijamo IT rješenja koja tvrtkama svih veličina pomažu da svakodnevno efikasnije posluju i lakše ostvaruju svoje ciljeve’, ističe Jašarević.

Urede imaju i u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji, a izvan regije svoje usluge najviše izvoze na tržišta jugoistočne Azije i Saudijske Arabije. Jasni su i ciljevi za 2022. – Jašarević kaže da nastavljaju rasti kako akvizicijama, preuzimanjem MCS grupe u veljači, tako i organski, povećanjem prihoda te broja korisnika i zaposlenih.

Preuzeli SVAM Plus i MCS Grupu

Osvrnuli smo se i na spomenute akvizicije. IN2 grupa je početkom ožujka prošle godine objavila da je preuzela tvrtku SVAM Plus s 25 godina iskustva u inteligentnim poslovnim sustavima te unaprjeđenju i integraciji poslovnih procesa u nekoliko industrija.

‘Ova akvizicija omogućila nam je da se još bolje pozicioniramo na tržištu jer je SVAM Plus prepoznat kao prvi izbor među softverskim rješenjima za proizvodne i projektne tvrtke u Hrvatskoj. Uz proizvodna poduzeća, njihovo softversko rješenje OperaOpus prisutno je u nizu drugih uspješnih kompanija koje posluju na tržištu Hrvatske i regije u segmentima veleprodaje, distribucije, usluga i drugim vertikalama. Čak više od 100 kompanija koristi softverska rješenja SVAM Plusa. Strategija IN2 grupe je da proširimo bazu kupaca i broj novih projekata’, pojašnjava prvi čovjek IN2 grupe.

Početkom veljače ove godine preuzeli su i MCS Grupu, lidera u segmentu zdravstva koji, kako Jašarević ističe, nudi ‘inovativna, web bazirana fleksibilna rješenja, a koja zadovoljavaju zahtjeve tržišta i korisnika’. Ti sustavi pokrivaju područje složenih cloud rješenja za zdravstvo te srodne djelatnosti kao što su sustav elektroničkog naručivanja, napredna analiza medicinskih podataka i sustav potpore u odlučivanju. Rješenja MCS Grupe koristi više od 2000 timova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, 600 timova u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti te 70 poliklinika raznih djelatnosti.

‘MCS Grupa strateški je odabir IN2 grupe i zaokružuje ponudu softverskih rješenja u segmentu zdravstva. Svojim se rješenjima MCS Grupa izvrsno uklopila u strateški okvir razvoja i rasta poslovanja IN2 grupe, nadopunjujući postojeći portfelj rješenja i proizvoda za zdravstvo. Integracijski proces MCS-a u IN2 grupu je uspješno završen, kako je i planirano, u 100 dana – uskladili smo poslovanje i idemo dalje’, kaže Jašarević.

Još jedna akvizicija do kraja godine

Do kraja godine se, unatoč poremećajima na tržištu uslijed pandemije i rata u Ukrajini, očekuje nastavak trenda rasta, odnosno povećanje trenda u odnosu na prvi dio godine te konačni godišnji rast prihoda od 15 posto, od čega oko deset posto rasta proizlazi iz akvizicija. Aktivnosti vezane uz akvizicije trenutno su intenzivne te IN2 grupa očekuje da bi barem još jedna akvizicija trebala biti realizirana do kraja godine.

‘Planira se zadržavanje profitabilnosti unatoč stalnim pritiscima na ulazne troškove, pogotovo primanja zaposlenih, kojima nastojimo ublažiti utjecaj inflacije. Godinu 2023. planiramo nastaviti na temeljima dobrog ozračja i poslovanja u 2022. godini te nastaviti razvijati naše ljude i naše korisnike u pozitivnom smjeru. Organski rast koji očekujemo je na razini 2022. godine, ali ukupni rast, s obzirom na planirane akvizicije, trebao bi iznositi oko 20 posto. Neizvjesnost i nesigurnost na tržištu je značajna pa konstantno prilagođavamo naše planove radi postizanja cilja koji smo si dugoročno postavili, a to je rast IN2 grupe’, zaključuje Jašarević.

Share
Share

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.