Završen projekt P4, Platforma za personaliziranu prehranu u predškolskoj dobi

Krajem prošle godine proslavili smo još jedan završetak uspješnog projekta i to konferencijom, uz predstavnike Dječje bolnice Srebrnjak i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Uvodnu riječ održao je kolega Siniša Košćina, a prezentaciju kolegica Martina Martinčić, uz prof. dr. sc. Mirjanu Turkalj iz Dječje bolnice Srebrnjak. Projekt P4 o kojem smo već pisali, Platforma za Personaliziranu Prehranu Predškolaca, pod službenim nazivom „Koncept personalizirane uravnotežene prehrane u dječjim vrtićima kroz istraživačko-razvojnu informatičku platformu“ priveden je svom kraju.

Projekt je krenuo od ideje koja se temeljila na porastu alergija na hranu u Hrvatskoj. Među 7% djece u predškolskoj dobi dolazi do porasta alergije na hranu, a konceptom personalizirane, uravnotežene prehrane za djecu s alergijama na hranu, koja je ključna u kontroli bolesti i smanjenju rizika od ozbiljnih alergijskih reakcija može se utjecati na smanjenje ovog postotka. 

 Uspjeli smo postići sve ciljeve projekta:

 • Identifikacija i kategorizacija vrtićke djece prema nutritivnom statusu
 • Formiranje registra alergija
 • Praćenje rasta i razvoja djece
 • Uvođenje prehrambenih smjernica u vrtiće – personalizirani pristup.

Educirani su djelatnici vrtića, napravljena je baza namirnica svih dječjih vrtića koji su sudjelovali u projektu. Baza sadrži više od 1330 pojedinačnih namirnica s navedenim točnim nutritivnim sastavom, podatke o proizvođaču te istaknutim alergenima koje proizvod sadrži. Uz pomoć mobilne aplikacije (iOS i Android) roditelj unosi / ažurira i razmjenjuje podatke s odgajateljima o tome što je dijete taj dan jelo u vrtiću i kod kuće – tzv. „Dnevnik prehrane“. Ujedno roditelj bilježi i simptome djeteta, lijekove i suplemente koje dijete konzumira. Sve je povezano i sa zdravstvenim kartonom, tako da i bolnica ima uvid / ažurirane podate povijesti bolesti djeteta, te može predlagati personalizirani jelovnik, uz održavanje šifrarnika namirnica i normativa.

Razvijena je informatička platforma za praćenje djece sa stanjima koja zahtijevaju posebne prehrambene režime (poput alergija i intolerancije na hranu) i omogućeno uvođenja zdrave, uravnotežene prehrane u ustanove predškolske dobi.

Korisnik projekta je Dječja bolnica Srebrnjak, dok je naš vrijedan tim IN2 grupe nositelj projekta. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.015.615,44 EUR. Projekt je obuhvatio tri regije 3 regije: Zagreb, Split i Osijek. Projekt je većim dijelom sufinanciran od strane EU u okviru poziva za jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije u sklopu Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Na kraju voljeli bi istaknuti i koristi od projekta:

 • digitalizacija procesa rada zdravstvenih voditelja u vrtićima
 • sve informacije o djeci na jednom mjestu (brzi pristup i brzo reagiranje), sigurnost djece
 • kvalitetnije planiranje zamjenskih namirnica za djecu s alergijama 
 • podrška Dječje bolnice Srebrnjak kao stručne ustanove
 • komunikacija vrtića i Dječje bolnice Srebrnjak
 • nacionalni i opći interes
 • mobilna verzija aplikacije
 • kvalitetnije planiranje nabave namirnica

Hvala svim sudionicima projekta: Adrijana Miletić Gospić, mag. nutr., Ana-Marija Genc, mag. nutr., Tatjana Burkuš, mag. biol. Exp., Ivana Šuljić, mag. nutr., Ivana Banić, PhD, Željka Vlašić Lončarić, MD, PhD, prof. Davor Plavec, MD, PhD, prof. Damir Erceg, MD, PhD, Marcel Lipej, MS Biotech., prof. Kristian Vlahoviček, PhD.

Posebna pohvala ide našem vrijednom IN2 timu, voditeljima projekta, razvojnim inženjerima i konzultantima! Siniša Košćina, Tomislav Marjanović, Matija Jerković, Veljko Vuković, Marko Brkić, Irena Trbušić, Tamara Birkić, Martina Martinčić, Bojan Buić, Paolo Rojnić, Ivan Peršić, Saša Krkobabić, Tomislav Troha.

Dokaz je ovoga projekta da od ideje do realizacije ne treba puno, već da je važno vjerovati u ideju, naći dobre partnere, biti vrijedan i uporan.

Share
Share

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.