Slave 30 godina postojanja. Od domaće tvrtke postali su multinacionalna i vodeća IT kompanija zaslužna za digitalizaciju Hrvatske. Upoznajte IN2 grupu

U cijelosti prenosimo članak medija Večernji list o rastu IN2 grupe.

Unatoč teškim počecima, mala hrvatska IT tvrtka postala je vodeća u toj industriji, a njihovu kvalitetu prepoznao je i svijet – trebalo bi reći kako je postala multinacionalna kompanija

Za sebe kažu da su stariji od interneta u Hrvatskoj. Počeli su kao regionalna IT tvrtka, danas su dio multinacionalne grupacije, a nastali su 1992. godine, kada je malo tko znao što je uopće IT industrija. Vodio ih je entuzijazam i želja za promjenom pa su godinu dana kasnije, 1993., uspjeli napraviti svoj prvi veći korak tako što su dobili za projekt implementirati informacijski sustav na Zagrebačkom velesajmu.

Trideset godina kasnije, u 2022. godini, IN2 grupa poznata je kao jedna od najvećih IT tvrtki u Hrvatskoj. Imaju gotovo 500 zaposlenih, djeluju u 5 zemalja. Naime, u 30 godina ova grupa akvizirala je nekoliko softverskih tvrtki.

Poslovanje IN2 grupe usmjereno je na digitalna rješenja i podršku najzahtjevnijim poslovnim procesima te su dobili povjerenje mnogih klijenata. Za početak nužno je reći da je upravo ova tvrtka imala veliki udio u digitalizaciji, između ostalih, zdravstvenog sustava Republike Hrvatske, ali i pomorskog te pravosudnog sustava. Njihova priča doimala se pomalo filmskom.

Unatoč teškim počecima, danas vodeća IT tvrtka

Iako je mnogima na riječ CSI asocijacija popularna serija, radi se o Constellation Software INC kanadskoj grupaciji zbog koje je IN2 grupa tvrtka doživjela veliki preokret. Naime, u posljednje četiri godine, otkako je CSI preuzeo IN2 grupu, kompanija bilježi stalni rast. Činjenica da je IN2 grupa postala dio tako snažne grupacije, svrstava ju među najrespektabilnije pružatelje tehnoloških rješenja u Hrvatskoj i regiji. IN2 grupa koja ove godine slavi 30. rođendan je pak, unutar CSI grupacije, centar izvrsnosti za zdravstvene informacijske sustave u Jugoistočnoj Europi te se očekuje kako će se buduće europske akvizicije u zdravstvu od 2022. godine događati upravo u sklopu IN2 grupe.

Počeli iz Hrvatske, prepoznao ih svijet

Priča o njihovoj digitalizaciji zdravstva počinje 2000. godine kada se hrvatsko zdravstvo mahom digitaliziralo. Siniša Koščina iz IN2 prisjeća se kako je to izgledalo

– Tadašnja tvrtka Grad iz Pule je s prvom verzijom grafičkog BIS-a i informatizacijom KB Dubrava isporučila prvi veliki projekt na tom polju. Dok su se kroz 2000-te polako izgrađivali i povezivali dijelovi hrvatskog zdravstvenog IT sustava, budući sektor zdravstva IN2 tvrdoglavo je zagrizao najteži komad te kroz tih 10-ak godina stigao do obuhvata trećine hrvatskih bolnice. Ulaskom u IN2 grupu 2008. godine, tadašnja tvrtka Grad postaje IN2 sektor zdravstva, dobiva novi zamah te unutar iduće tri godine implementira dva klinička bolnička centra – Zagreb i Rijeku – prepričava Koščina. Kaže, tada mali tim proširio se i dostigao svjetske standarde kako u broju ljudi, tako i opsegu sustava koju može isporučiti.

– Biti tada u timu od 10 do 12 ljudi koji su dvije i pol godine radili na KBC Zagreb za većinu je današnjeg vodećeg kadra sektora zdravstva bilo vatreno krštenje, a zanimljivo je da je taj tim i dalje na okupu. Sada na čelu nove generacije djelatnika, prošle su godine zaokružili priču državnih bolnica i zadnjim KBC-om – Split. Iskustvo i poznavanje bolničkih procesa je omogućilo da se vrijeme isporuke tako velikog sustava koji se pokriva bolničko, poslovno i laboratorijsko poslovanje, u kompleksnu ustanovu klase KBC skrati s dvije i pol godine na samo šest mjeseci, naravno, uz puno veći operativni tim. I upravo to znanje i iskustvo iz Hrvatske nam je omogućilo da od 2017. godina nadalje radimo implementacije bolničkih informacijskih sustava i u inozemstvu te danas ponosno održavamo i bolnice u Vijetnamu, Azerbajdžanu i Saudijskoj Arabiji. Danas sektor zdravstva ima 120 vrhunskih stručnjaka u području zdravstvenog IT-ja – objašnjava Koščina, Glavni menadžer za razvoj poslovanja IN2 grupe.

Siniša Koščina

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Osmislili cijeli sustav organizacije pomorskog prometa

Osim zdravstva, značajne pomake učinili su i za Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Već 25 godina ono se služi njihovim najmodernijim softverom za registraciju dolazaka i odlazaka plovila – CIMS. Više o ovom softweru rekao nam je Bojan Colnago, čiji je tim zaslužan za cijelu priču.

– CIMIS je zamišljen kao sustav za vođenje administracije u pomorskom prometu (dolasci i odlasci plovila u hrvatsku luku i iz nje) u realnom vremenu sa zadaćom da pojednostavi pomorsku administraciju tako da određeni podatak brod predaje samo jednom – državi, a država to dalje distribuira svojim tijelima. Primjerice, popis posade i putnika kruzer ne mora ispisivati u više primjeraka i nositi na MUP, carinu, lučku upravu, lučku kapetaniju… nego samo učita u CIMIS, a ostali dionici prema pravima pristupa uzimaju što im treba i prema pravilima u CIMIS upisuju potrebne dozvole, potvrde koje onda brod preuzima po potrebi. Još je veći napredak napravljen na procedurama prijave i kontrole opasnih i onečišćujućih stvari na brodu, otpada, balastnih voda, odnosno na zaštiti mora i okoliša – detaljno je pojasnio Colnago i rekao da, osim dolazaka i odlazaka, CIMS obavlja i druge važne funkcije poput izdavanja pomorskih knjižica i svjedodžbi, evidencije staža pomoraca, registra hrvatskih luka i pomorskog dobra i brojnih drugih. Njihov softver pohvaljen je i od Europske komisije za pomorsku sigurnost (EMSA).

Bojan Colnago

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

– CIMIS danas ima više od četiri tisuće korisnika s korisničkim imenom i lozinkom među kojima su djelatnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, vlasnici brodova, brodari, kompanije, agenti brodara, lučke uprave te brojni drugi. Osim toga, malo manje od 40 tisuća pomoraca sustavu može pristupiti preko sučelja ePomorac (portal za pomorce) koji je integriran sa sustavom e-Građani i preko njega zatražiti obnovu svjedodžbe, prijaviti ispit, prijaviti plovidbeni staž i imati uvid u cijeli svoj „karton“ u ministarstvu – zaključno je rekao Bojan Colnago.

Nadograđuju kaznenu evidenciju

S obzirom na to da su se pomorstvo i zdravstvo digitalizirali, IN2 grupa nije propustila priliku da veliki iskorak učini i u sustavu pravosuđa. Učinili su sustave transparentnijima, jednostavnijima za razumijevanje i već godinama surađuju s pravosudnim sustavom Republike Hrvatske. Pojednostavnili su sudski registar, razne evidencije, a jedan od važnijih koraka bio je i modernizacija kaznenih evidencija.

– Posebno smo ponosni na projekt nadogradnje kaznene evidencije koji će bitno izmijeniti i unaprijediti prihvat, provjeru i slanje povratne informacije iz kaznene evidencije. Kaznena evidencija je već sada povezana s ECRIS-om (European Criminal Records Information System). Kroz ECRIS je osigurana brza i učinkovita razmjena informacija o pravomoćno osuđenim osobama među članicama Europske unije. Na taj način države članice EU mogu provjeriti ukoliko neki građani te države imaju pravomoćne presude u drugim državama. Značaj takve razmjene podatka je sve više vidljiv i kroz nadogradnje ECRIS-a koji će biti nadograđen sa TCN modulom (Third County Nationals). ECRIS-TCN omogućava razmjenu podataka o osobama trećih zemalja koje imaju presude u članicama EU. Takva razmjena podataka je od najvećeg značaja i koristi u jeku kriznih situacija kao što je migrantska kriza ili rat u Ukrajini. Kroz projekt nadogradnje Kaznene evidencije omogućit ćemo i razmjenu podataka s ECRIS TCN sustavom i razmjenu biometrijskih podataka – objasnila je Mirjana Jurković iz IN2 grupe.

Mirjana Jurković

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Uvijek ispred vremena

Nema sumnje da IN2 grupa bila uvijek ispred vremena. Kako prije 30 godina kada IT industrija kao takva nije postojala u Hrvatskoj, tako i danas kada zahvaljujući strateškom razmišljanju i kreativnim tehnološkim rješenjima stvara dodanu vrijednost svim svojim klijentima i partnerima. Zanimljivo je napomenuti kako je IN2 grupa starija čak i od interneta u Hrvatskoj. Naime, prva internetska veza između Hrvatske i Austrije u svrhu akademske suradnje uspostavljena je nekoliko mjeseci nakon što je IN2 osnovan. Njihova sloga, fokus na napredak svojih zaposlenika, , ali i kvaliteta prepoznati su i danas, 30 godina kasnije, kada su jedna od najrespektabilnijih tvrtki u svijetu. Njihova priča, kako je rečeno na početku, filmska je, samo je razlika u tome što se ovom filmu ne nazire kraj, a o njemu će se sigurno još puno pričati.

Izvor: Večernji list

Share
Share

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.